упътване за употреба

Въведение

Въведение #

Репродуктивна система за пингвини!

Penguin’s eggs се роди с идеята за “възпроизвеждане” и “подбор на популации”, приложени към операционните системи.

Това беше времето на Remastersys и Systemback, две от най-популярните програми за ремастериране на операционна система - в един момент - и двете Remastersys, които винаги са страдали от проблеми с поддръжката от своя автор и Systemback по някакъв начин бяха прекратени. Виж бележката

Всъщност за известно време нямаше проблем, но когато „първите болки“ започнаха да не могат да ремастерират най-новите версии на любимите ми дистрибуции, по същество Debian и производни, каквато беше идея, започнаха да се оформят.

Исках нов инструмент, написан на съвременен език, общ за множество дистрибуции, със собствена система за опаковане. Изборът падна на nodejs, с javascript, след което преминах към typescript като език за разработка.

Представих си процес на производство на яйца, наречен produce, операцията на люпене - тоест инсталацията - първоначално се нарича hatch. Останалите команди дойдоха сами с kill за предпочитане abort, за да се измъкнат ISOs, update за актуализации, prerequisites за инсталиране на пакетите .deb, необходими за процеса , calamares за инсталиране и конфигуриране на графичния инсталатор.

Рано или късно, бидейки яйце, ще намеря и начина да реализирам PXE сървър, който го разпространява през локалната мрежа, в момента освен намерението има името и не може да бъде това cuckoo (кукувица), от поведението на кукувицата, която прави свои яйца, излюпени от други.

** Забележка **: _ Ситуацията на Systemback всъщност вече не е тази на началото на яйцата,. Наскоро срещнах добрия Franco Conidi (Edmond), който все още се грижи за актуализациите._

Инсталация #

Неща, които трябва да направите, преди да започнете производството на “яйца”.

Debian пакет #

Инсталирането от пакета Debian несъмнено е най-простото. Просто изтеглете последната версия на яйцата от уебсайта [sourceforge] (https://sourceforge.net/projects/penguins-eggs/files/DEBS/) и я инсталирайте с командата:

1
sudo dpkg -i eggs-7.5.81-1.deb

Версията .deb включва nodejs вътре в нея, така че не е необходимо този пакет.

npm пакет (nodejs) #

Като яйца софтуер, разработен с nodejs, оригиналната и предпочитана версия и винаги най-актуализиран. Освен това, след като бъде инсталирана, тази версия винаги може да бъде актуализирана просто с командата sudo eggs update.

За да инсталирате тази версия, първо трябва да инсталирате пакета nodejs. Описанието на кои nodejs да се използва и как да инсталирате nodejs се отчита във файла README, md включен в [хранилището на яйцата] (https://github.com/pieroproietti/penguins-eggs)-

Инсталирането на eggs от npm пакета е просто и безопасно, само тези команди:

1
2
sudo npm config set unsafe-perm true
sudo npm install penguins-eggs -g

За да актуализирате пакета - веднъж инсталиран - до следващите версии, просто командата:

1
sudo eggs update

Използване на eggs от изходния код #

Използването на eggs от source може да бъде изключително полезно както за отстраняване на грешки, така и за сътрудничество в развитието. Веднъж изтеглете източника с командата:

1
git clone https://github.com/pieroproietti/penguins-eggs

след това въведете директорията penguins-eggs и дайте командата:

1
npm install

На този етап от самата директория penguins-eggs можете да използвате източника директно. Например:

1
sudo ./eggs produce -fv

След като пакетът е инсталиран както на предишната страница, ще имаме нова команда в нашата система:

1
eggs

Стартираме eggs без никаква команда и ще получим списъка с наличните команди:

eggs-senza-parametri

Първото нещо, което трябва да направим в този момент, е да позволим на яйцата да изтеглят пакетите Debian, необходими за него. За да направите това, просто изпълнете командата:

1
sudo eggs prerequisites

eggs-prerequisites

Избирането на “Yes” ще приеме инсталирането на пакетите, необходими за функционирането на яйцата и производството на изо изображения. По същество можем да разделим инсталираните пакети на три:

 • Пакети за зареждане на UEFI машини
 • Пакети за създаване на ISO изображение
 • Пакети за графичния инсталатор на calamares

Всички пакети за работа на eggs и производството на iso се инсталират от командата:

1
sudo eggs prerequisites

след което ще инсталирате следните пакети:
isolinux, live-boot, live-boot-initramfs-tools, lvm2, squashfs-tools, xorriso, xterm, whois

sudo eggs calamares #

В този момент, ако имаме нужда, ще бъде по-добре да инсталираме графичния инсталатор на calamares, с командата

1
sudo eggs calamares

които ще инсталират каламари и модулите qml-module-qtquick2, qml-module-qtquick-controls, необходими за преглед на слайдовете по време на инсталирането на системата.

Реализация на UEFI-съвместими ISO изображения #

Ако искаме нашите ISO да бъдат създадени съвместими с UEFI - attention: това е тествано само с Debian Buster, вероятно в Ubuntu все още не върви - трябва да инсталираме пакета grub-efi-amd64, с командата:

1
sudo apt install grub-efi-amd64

виж бележката

конфигурационен файл penguins-eggs.conf #

Обикновено не е необходимо да се намесвате на /etc/penguins-eggs.conf, яйцата се самоконфигурират и се адаптират към нуждите на настоящия дистрибутор. Във всеки случай, за документацията, вижте коментарите към същия файл.

Искам само да отбележа, че чрез редактиране на този файл можете да редактирате както името на живия потребител, така и паролата му за администриране.

Ако сте избрали да не докосвате /etc/penguins-eggs.conf за момента, не забравяйте, че яйцата по подразбиране са конфигурирани с потребител live и парола evolution, същата парола е зададена за влизане на root.

Ако вместо това сте променили или изтрили конфигурационния файл, винаги можете да го възстановите с командата:

1
sudo eggs prerequisites -c

eggs е готов! #

Е, сега най-накрая сме готови да използваме eggs за възпроизвеждането на нашия пингвин.

Забележка: ако искаме да създадем стартиращо изображение в режим UEFI и сме инсталирали grub-efi-amd64 след инсталирането на предварителните условия, трябва да преминем към редактиране на файла /etc/penguins-eggs.conf и да зададем make efi = Yes.

Командите #

Команди и опции #

eggs се нуждаят от права на root, така че - с изключение на eggs info - ТРЯБВА да се наричат ​​преди sudo

 • adjust
 • calamares
 • help
 • howto
 • info
 • install
 • kill
 • prerequisites
 • produce
 • skel
 • sterilize
 • update

Не се плашете от тези няколко команди, тези, които ще използвате, са по същество две: produce за създаване на iso и kill, за да го изтриете.

Всяка команда може да има няколко flags, най-важният от които -f o –fast of the produce команда, която ще позволи на seggs да използва lz4 като алгоритъм за компресия вместо xz по подразбиране, като по този начин ви позволява да спестите много време по време на фазите развитие на вашия ремикс.

Друг важен и настоящ флаг в почти всички случаи е -v или –verbose, който ще ви покаже на екрана последователността на различните команди.

Нека илюстрираме командите в строг азбучен ред, за удобство на писателя. Имайте предвид, че командите, които обикновено използвате, са kill и produce.

eggs adjust #

Адаптира видеото към възможностите на монитора или размера на прозореца в случай на виртуална машина. Намирам много удобно да преоразмерявам виртуални машини с графични интерфейси, различни от канела gnome3 и kde, за които не е необходимо. По принцип яйцата призовават xrandr за адаптиране на екрана към текущата резолюция.

sudo eggs calamares #

Инсталирайте и конфигурирайте универсалния графичен инсталатор на calamares. Може да се използва и в случай на ISO, направен без каламари и който по време на инсталирането искате да инсталирате с него.

eggs help #

Както казва самата команда, тя генерира списъка на наличните команди. От своя страна, всяка команда с проблемите с флага -h или –help използва своето описание.

eggs howto #

Покажете на видео няколко кратки съвета. В момента зареждане от grub rescue и как да конфигурирате eggs.

eggs howto:grub #

Как да започнем от grub rescue.

eggs howto:configure #

Как да конфигурирате eggs.

eggs info #

Той показва на екрана конфигурацията на eggs и системата. Това е единствената команда, която може да се използва без sudo.